Hur kan Avanza Zero vara gratis? Det enkla svaret


Avanza Zero är Sveriges populäraste indexfond. Fonden är gratis och innehåller de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Men hur kan Avanza Zero vara gratis?

Avanza Zero kan vara gratis eftersom att Avanza använder fonden i marknadsföringssyfte för att skaffa nya kunder. Avanza förlorar pengar på att driva fonden. Företaget tjänar istället pengar på andra fonder och akiter som deras kunder handlar med.

Kan en fond som är gratis verkligen vara bra? Vi reder ut allt du behöver veta om Avanza Zero.

Varför Avanza Zero är gratis

Avanza är inte som andra banker. Glöm kölappar, långa köer och trötta banktjänsteman. Avanza är en digital bank och har tänkt annorlunda från början.

Avanza grundades 1999 för att hjälpa svenskar köpa aktier billigt på nätet. Banken har nu över 1,000,000 svenska kunder och cirka 5 procent av den svenska sparmarknaden. Avanza har flera gånger vunnit priset “årets nöjdaste sparkunder” och det är lätt att förstå varför.

Avanza Zero lanserades med pompa och ståt redan 2006 och var en stor revolution på den svenska fondmarknaden. Det var den första avgiftsfria fonden i Sverige. Hur skulle bankerna nu tjäna pengar?

Faktum är att Avanza visste exakt vad de gjorde när de lanserade Avanza Zero. Även om de förlorar pengar på fonden så tjänar den sin syfte, nämligen att inbringa nya kunder till banken. 


Det är nämligen som så att de många som köper Avanza Zero även köper andra fonder och aktier, som Avanza i sin tur tjänar pengar på.

Kort och gott kan man säga att Avanza Zero är gratis för att den fungerar i marknadsföringssyfte för banken.

Well played, Avanza, well played!

Vilka bolag innehåller Avanza Zero

Okej. Så fonden är gratis men vilka bolag och aktier innehåller egentligen fonden?

En indexfond fungerar som så att den följer ett visst index. Avanza Zero följer SIX30RX vilket innebär de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Vill man förenkla det kan man säga att fonden innehåller de 30 största bolagen i Sverige. Det är dock inte en exakt beskrivning då de 30 största bolagen inte automatiskt är de 30 mest omsatta på börsen. 

Så vilka är då de mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen? 

Lista över Avanza Zeros 10 största innehav 2020:

 • HM
 • Atlas Copco
 • Ericsson
 • Assa Abloy
 • Volvo
 • Investor
 • Sandvik
 • SEB
 • Essity
 • Handelsbanken

Tänk på att innehaven ändras över tid. 

När du köper Avanza Zero får du alltså de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Om det går bra för de företagen så går det bra för Avanza Zero.

Ska man bara köpa Avanza Zero?

Med Avanza Zero får du en bra spridning på 30 svenska stora bolag. Det är dock en god idé att diversifiera din portfölj så att du även har globala bolag med. Då lägger du inte alla ägg i samma korg och skyddar dig mot risken att det går dåligt för svenska bolagen.

Det finns tyvärr inga avgiftsfria globala indexfonder. Men det finns flera med mycket låg avgift! 

De mest populära globala indexfonder med låg avgift i Sverige är Länsförsäkringar Global Indexnära och DNB Global Indeks samt Avanza Global.

Länsförsäkringar Global Indexnära har en avgift på 0,22%.

DNB Global Indeks har en avgift på 0,23%.

Avanza Global har lägst avgift med sina 0,10%.

Globala indexfonder har vanligtvis en stor viktning mot USA med flest amerikanska bolag i fonden. Vanligtvis utgör de amerikanska bolagen cirka 64-65% av innehaven i en global indexfond.

Så om du köper Avanza Zero samt en global indexfond som t.ex. Avanza Global så har nu en portfölj med flest aktier i USA och Sverige. 

Om du vill diversifiera din portfölj ytterligare kan du addera en Asiatisk indexfond eller en fond från tillväxtmarknader.

Alternativ till Avanza Zero

Avanza Zero är Sveriges populäraste indexfond. Och det är inte så konstigt då den är avgiftsfri. 

Men är Avanza Zero den enda svenska indexfonden utan avgift och finns det några vettiga alternativ?

Avanza Zero var först i Sverige med en avgiftsfri indexfond och det är oftast den första fonden man tänker på när någon nämner avgiftsfri indexfond. Men faktum är att det faktiskt inte är den enda avgiftsfria indexfonden.

Den andra digitala nischbanken i Sverige, Nordnet har såklart sin alldeles egna avgiftsfria indexfond. Både Avanza och Nordnet har stått bakom flera fina innovation för de svenska småspararna. 

Nordnet grundades 1996, alltså tre år innan Avanza. Banken finns även i Norge, Danmark och Finland. Nordnet har över 900,000 kunder i Sverige, alltså något mindre än Avanza. Nordnet har tre affärsområden, sparande och investeringar, pension samt lån.

Nordnet Superfonden Sverige kan bara köpas hos Nordnet och följer ett bredare index än Avanza Zero. Fonden följer indexet NASDAQ OMXSBGI och du får därigenom 70 innehav i olika företag. Den största skillnaden mot Avanza Zero är alltså att du får en större spridning på de svenska bolagen med Nordnet Superfonden Sverige.

De 10 största innehaven i Nordnet 2020 är följande:

 • Ericsson
 • Atlas Copco
 • Investor
 • Volvo
 • Assa Abloy
 • Essity
 • Sandvik
 • Hexagon
 • Handelsbanken
 • Astra Zeneca

Tänk på att innehaven ändras över tid.


Nordnet har även andra fonder som är så nära avgiftsfria man kan komma.

Nordnet Superfonden Danmark investerar i de 20 mest omsatta bolagen på Köpenhamnsbörsen. Du får dock betala en avgift för valutaväxling vilket ligger på 0,5%.

Nordnet Superfonden Norge investerar i de 25 mest omsatta bolagen på Oslo-börsen. Samma här med 0,5% i avgift för valutaväxling.

Nordnet Superfonden Finland investerar i de 25 mest omsata bolagen på Helsingsforsbörsen och har också 0,5% i avgift för valutaväxling.

Höga avgifter kan äta upp fonders avkastning över tid. Därför är det ofta en mycket god idé att leta efter indexfonder med låga eller inga avgifter. 

I ena ringhörnan har vi alltså Avanza Zero och Avanza Global och i andra ringhörnan har vi Nordnet och deras superfonder. Både sidor erbjuder riktigt bra fonder till inga eller mycket låga avgifter. Mycket bra för alla svenska sparare!

Hur kommer man igång med Avanza Zero?

Avanza grundades som en digital bank och har gjort det mycket enkelt att köpa aktier och fonder online. Det är en bra bank öven för nybörjare och du får guidning från det att du registerat ditt konto.

Om du inte redan har ett konto så öppnar du smidigt ett nytt konto på Avanza. Välj Avanza Zero och köp och du är nu en av över 1,000,000 svenskar som äger Avanza Zero.

Innan du kör igång så är det en god idé att sätta ett mål för ditt sparande. I hur många år tänker du spara till och vad vill du uppnå? Bestäm dig för en summa att spara varje månad och kör igång automatiska överföringa till Avanza. På så vis säkerhetsställer du ett månatligt sparande. Desto tidigare du börjar sparar, desto bättre!

Sammanfattning

Avanza Zero är sveriges populäraste indexfond och ägs av över 1,000,000 svenskar. Fonden följer de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsborsen. Avanza Zero kan vara gratis eftersom att den fungerar för att locka nya kunder till banken. Avanza tjänar istället pengar på andra fonder och aktier. 

Pontus Levén

Ekonom bosatt i Göteborg. Egenföretagare som vill hjälpa andra att påbörja sin resa mot ekonomisk frihet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts