Kommer Handelsbanken lansera en egen fondrobot?


Handelsbanken är en av Sveriges största banker. Nya aktörer som Opti och Lysa har lanserat fondrobotar och kunder strömmar dit. Kommer Handelsbanken någonsin lansera sin egna fondrobot?

Handelsbanken har ingen fondrobot och just nu finns inga offentliga planer att de ska lansera någon sådan. Men det finns faktist två faktorer som talar för att Handelsbanken i framtiden lanserar sin egna fondrobot.

Varför har inte Handelsbanken någon egen fondrobot? Vilka fondrobotar finns på den svenska marknaden? Och hur kan man spara i en fondrobot om man idag är kund hos Handelsbanken?

Varför Handelsbanken inte har någon fondrobot

En fondrobots största fördel är att den kan vara oberoende och sätta ihop förslag av fonder och aktier som är bäst för spararna. 

Vem vill du helst få tips från? En fondrobot som kan välja mellan mängder av olika fonder eller en bank som har mindre utbud att välja ifrån och som tjänar pengar på att rekommendera sina egna fonder?

Ett problem när en bank skall lansera sin egna fondrobot är att de får svårt att vara objektiva i valet av vilka fonder den rekommenderar. Hur ska banken göra med sina egna fonder som ofta har högre avgifter än andra indexfonder? Det är naturligt för en bank som Handelsbanken att föreslå sina egna produkter och tjänster. Det talar för att de stora vinnarna bland fondrobotarna kommer vara oberoende. Så är fallet idag där Lysa och Opti är de två största fondrobotarna på den svenska marknaden.

Ann Grevelius var tidigare toppchef i storbanksvärlden och har varit med och medgrundat fondroboten Opti som var sveriges första robotrådgivare.

Till DI berättar hon varför traditionella banker som Handelsbanken inte har någon egen fondrobot:

Det finns ingen bank eller traditionell rådgivare som tycker att fristående robotrådgivare är en bra idé. De är självklara utmanare till nuvarande affärsupplägg och kommer att bidra till ökad transparens och prispress”, säger Ann Gravelius till DI.

Det talar för att Handelsbanken lanserar egen fondrobot

Det finns idag ingen publik information om att Handelsbanken planerar att lansera en egen fondrobot. Det finns dock två faktorer som faktiskt talar för att de lanserar en egen fondrobot i framtiden.

1. Allt fler sparare vill spara med fondrobot

Allt fler sparare blir intresserade av fondrobotar och företag som Lysa och Opti får stor uppmärksamhet i pressen. Skall Handelsbanken bara låta det passera eller kommer de också haka på fondrobot-tåget?

2. Nordea har en egen fondrobot

Något som även talar för att Handelsbanken lanserar en egen fondrobot i framtiden är för att Nordea, Sveriges största bank, har gjort precis det. 

Nordea har förstått att unga människor inte längre vill gå in på kontoret för att träffa en rådgivare. Många vill ha sin rådgivning smidig och automatisk online.

Nordea lanserade 2017 fondroboten Nora med syftet att fler skulle kunna starta ett fondsparande på ett smidigt sätt. Nora rekommenderar Nordeas småsparare blandfonder som investerar i aktier och räntor, beroende på hur hög risk du är villig att ta. 

Nora-fonderna har en årlig förvaltningsavgift mellan 0,59 % och 0,79 %.

Jag anser att robotrådgivare skall vara objektiva men jag förstår ändå varför Nordea valt att lansera sin egna fondrobot.

Behövs verkligen en fondrobot?

Fondrobotar blir allt mer populära men vad gör de egentligen? Och behövs dem?

En fondrobot hjälper dig kort och gott att automatiskt investera i fonder samt balanserar om din portfölj mellan fonder och räntor. Genom att aktivitera automatiska månatliga överföringar till din fondrobot får du har ett bra sparande uppsatt.

När du registerar dig för en fondrobot som t.ex. Lysa eller Opti börjar du med att svara på frågor om målen med ditt sparande. Utifrån dina mål med ditt sparande ges du av fondroboten en rekommendation på ditt sparande. Det här kan liknas vid processen när din rådgivare vid banken frågar om målen med ditt sparande. Utifrån vad du svarar rekommenderar bankmannen särskilda fonder och föreslår en fördelning mellan aktier, fonder och räntor. 

Det är lätt att förstå varför fondrobotar har blivit populära. Många tycker det är svårt att själv välja sina fonder och aktier. Men varför ska man lita på en fondrobot istället för sin rådgivare på banken? Det enkla svaret är därför att din rådgivare på banken tjänar på att ge dig råd om särskilda fonder, t.ex. bankens egna fonder. Såklart finns det mängder med duktiga rådgivare därute men det är ändå enkelt att förstå varför robotrådgivare som kan vara objektiva blir allt mer populära. Lysa och Opti har helt andra förutsättningar för att ge rekommendationer än t.ex. Handelsbanken och Nordea.

Okej, så en fondrobot ger alltså tips på hur du ska placera dina pengar utifrån dina mål samt balanserar om din portfölj. Behövs verkligen det? Kan man inte göra det själv?

Här finns två val. Antingen så gör man det helt själv. Du sätter dig ner och läser på om aktier och fonder och göra dina egna investeringar. Du håller själv koll på balansen mellan aktier, fonder och räntor i din portfölj och balanserar om vid behov. Många sköter det här på egen hand idag och om du är insatt och duktig så är det här ett bra alternativ, då du får något lägre avgifter än om du använder Sveriges billigaste fondrobot, Lysa.

Det andra valet är att du låter en rådgivare från en bank sköta dina investeringar. Här tycker jag bankerna saknar kostnadseffektivitet samt objektivitet gentemot en fondrobot.

Fondrobot fyller enligt mig en bra funktion för småsparare, särskilt för dem som vill ha det enkelt och billigt. Där är Lysa ett riktigt bra alternativ. Visst är det så att du får något lägre avgift om du sätter ihop din egna portfölj med t.ex. Avanza, men då skall du också lägga tid på att sätta dig in hur du skall fördela dina investeringar.

Vilka fondrobotar finns i Sverige?

Så om inte Handelsbanken har någon egen fondrobot vart ska man då vända sig? Det är idag vanligt att man t.ex. är kund hos Handelsbanken men även sparar i en fondrobot hos en annan aktör.

Lysa och Opti är de två största fondrobotarna i Sverige. De lanserades 2017 och har skakat om marknaden för svenska småsparare. Lysa har lägst avgift med sina 0,30 – 0,41 % och är Sveriges populäraste fondrobot. Opti har en avgift på 0,82 – 0,88 %. Stora skillnaden mot Lysa förutom avgiften är att du där även kan spara i råvaror samt att Opti bara finns som mobilapp. Både Lysa och Opti är enkla att komma igång med.

När du registerar dig på Lysa får du svara på enkla frågor om målen med ditt sparande och vilken risk du är benägen att ta. Du ges exempel och får svara på hur du hade agerat i olika scenarion. Högre risk ger potentiellt högre avkastning. Utifrån svaren på frågorna så rekommenderar Lysa en portfölj till dig. Desto högre risk du tar desto större andel aktier får du. Låg risk innebär större andel räntor.

Hos Lysa kan du ha flera olika portföljer för olika mål med ditt sparande. Du kan t.ex. ha en portfölj med målet att spara ihop till kontantaninsatsen för en sommarstuga och en annan portfölj för pensionen. Genom att aktivera automatiska månatliga överföringar har du ett automatiskt sparande uppsatt.

Sammanfattning

Handelsbanken har ingen fondrobot och det finns inga publika planer på att de skall lansera en egen sådan. Det som dock talar för att de kommer lanserna en egen fondrobot i framtiden är för att de blir alltmer populära samt att Nordea, Sveriges stösta bank, faktiskt har lanserat en egen fondrobot.

Pontus Levén

Ekonom bosatt i Göteborg. Egenföretagare som vill hjälpa andra att påbörja sin resa mot ekonomisk frihet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts