Bolån – Avanza eller SBAB: Vilket är bäst?


Avanza och SBAB snor kunder från storbankerna och erbjuder bolån med bra räntor. Frågan är, vilket bolån är egentligen bäst av Avanza eller SBABs?

Avanza erbjuder 1,34 % i rörlig ränta och är ett bra val om du bara behöver låna upp till 60% av bostadens värde. SBAB är det bästa valet om du behöver låna över 60% av bostadens värde, vilket är vanligt.

Innan du ansöker om bolån är det några saker du behöver ha koll på. Här går vi igenom de viktigaste delarna i Avanza och SBAB:s bolån och vad som faktiskt skiljer dem åt.

Avanza och SBAB:s räntor för bolån

Avanza erbjuder 1,34 % i rörlig ränta till alla sina kunder.
SBAB erbjuder mellan 1,34 – 1,74 % i rörlig ränta, beroende på hur mycket du vill låna samt dina ekonomiska förutsättningar.

AvanzaSBAB
Rörlig ränta bolån1,24 – 1,34 %1,24 – 1,64 %
Max belåning60 %85 %

Både Avanza och SBAB erbjuder ränterabatt om du bor i en fastighet som är energismart. Med Avanza får du rabatt om du bor i en fastighet som har giltig energideklaration med energiklass A eller B. SBAB räknar även in fastigheter med energiklass C i sina gröna bolån.

Avanzas gröna bolån ger dig en rörlig ränta på 1,24 %.

SBABs gröna bolån ger dig en rörlig ränta på 1,24 % – 1,64 %.

Många av de nya fastigheterna och husen som byggs idag uppnår villkoren för de bättre energiklasserna och ger därmed rätt till Avanza och SBABs rabatter på bolån. 

Hur mycket får man låna?

Hos Avanza får du bara låna upp till 60 % av bostadens värde. Du kan låna max 10,000,000 kr.

Hos SBAB får du låna upp till 85 % av bostadens värde. Du kan även här låna max 10,000,000 kr. Exakt hur mycket du får låna beror på din ekonomi. På SBAB:s hemsida kan du enkelt räkna på hur mycket du får låna, utan att en kreditupplysning tas. Smidigt och bra verktyg!

I Sverige får man låna max upp till 85 % av bostandes värde. Bolånetaket infördes 2010 efter att Finansinspektionen ansåg att belåningen i Sverige var för hög. Tidigare kunde man låna upp till hela bostadens värde hos en och samma bank. 

I praktiken innebär det att du max får låna 85 % av bostadens värde och att resten skall betalas kontant, det som kallas kontantinsats. 

Vem får låna?

Hos Avanza kan alla som vill låna upp till 60 % av bostadens värde ansöka om bolån. Nu när Avanzas bolån är relativt nytt kan man bara ansöka om bolån på en befintlig bostad som man äger. Du kan alltså flytta ditt befintliga bolån till Avanza, men du kan inte ansöka om bolån för ett nytt bostadsköp. Det kommer att ändras i framtiden så att du även kan ansöka om Avanzas bolån för nytt bostadsköp.

För att Avanza ska godkänna ditt lån krävs att du klarar deras “kvar att leva på-kalkyl”. Avanza räknar bara lön i så kallad fast anställning i din ansökan. Om du är tillsvidareanställd räknar de alltså din månadsinkomst som 0 kr.

Du som vill låna till en befintlig bostad, vill låna max 60 % samt klarar Avanzas kalkyl kan alltså ta ett bolån hos Avanza. 

Hos SBAB kan alla som vill låna upp till 85 % av bostadens värde ansöka om bolån. För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan godkänns. Du behöver vara folkbokförd i Sverige, minst en av låntagarna behöver ha en stadigvarande inkomst och du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Vilket är bästa valet mellan Avanza eller SBAB?

Det beror på din ekonomiska situation och din bostad.

Om du är ute efter att låna till ett nytt bostadsköp så är SBAB det bästa valet då Avanza i dagsläget enbart är till för lån till befintlig bostad. Hos SBAB kan du låna upp till 85 % av bostadens värde och få en ränta på 1,24 % med deras gröna bolån.

Om du är ute efter att sänka dina befintliga lånekostnader och lånar max upp till 60 % av bostadens värde så kan det vara värt att byta till Avanza. Där kan du få låga 1,24 % i rörlig ränta med deras gröna bolån. Det kräver att du bor i en fastighet med energiklass A eller B. Om du bor i en fastighet med sämre energiklass kan du få 1,34 % i rörlig ränta hos Avanza. 

Hur kan Avanza och SBAB erbjuda så låga räntor?

Genom att fokusera på kostnadseffektivitet, en digital ansökningsprocess och smidig hantering sparar Avanza och SBAB tid och resurser vilket bidrar till att de kan erbjuda låga räntor till sina kunder. 

Avanza lanserade sitt bolån med pompa och ståt den 15 november 2017. Det var vid tiden Sveriges billigaste bolån utan krav på sparkapital. Räntan vid lansering var 1,29 % jämfört med bankernas snitträna på 1,57 % vid tiden.

SBAB är ett helgägt statligt företag som började erbjuda lån till privatkunder i början av 90-talet. SBAB är kända för att erbjuda bra räntor på sina bolån.

Men hur kan egentligen Avanza och SBAB erbjuda lägre räntor än storbankerna?

Bolånemarknaden är inte helt transparent och i vissa fall är det faktiskt så att storbankerna som t.ex. Handelsbanken och Nordea erbjuder lägre räntor än Avanza och SEB. Det eftersom att bankerna erbjuder rabatter till kunder som sparar eller har stora summor pengar i banken. Om du t.ex. månadssparar med Handelsbanken och har stort kapital i deras fonder kan du få en riktigt bra ränta på ditt bolån. 

De publika rörliga räntorna hos storbankerna är nästan alltid högre än räntorna som Avanza och SBAB kan erbjuda. Tillexempel så kan Nordea ha en listad rörlig ränta på 2,39 % men erbjuder 1 procentenhet ränterabatt till kunder som sparar pengar i banken, vilket ger en ränta på 1,39 %.

Varför har inte alla svenskar Avanza och SBAB för sina bolån?

När man jämför annonserade bolåneräntor, alltså de räntor som är publika på bankernas egna hemsidor så är det lätt att ställa sig frågan, varför tar inte alla svenskar sitt bolån hos Avanza eller SBAB istället för hos t.ex. Nordea eller Swedbank?

När du kollar på listor över annonserade rörliga bolåneräntor ligger storbankerna ofta hela 1 procentenhet högre i rörliga räntor än Avanza och SBAB. Faktum är dock att annonserade rörliga bolåneräntor är sällan vad storbankernas kunder faktiskt betalar. De som har god ekonomi och sparar mycket pengar i banken kan förhandla till sig bra mycket bättre räntor än de som är listade. Ibland till och med bättre räntor än vad Avanza och SBAB kan erbjuda. 

Avanza och SBAB är dock två mycket bra val för bolån med sina låga rörliga räntor. Aktörer som Avanza och SBAB bidrar till en sund konkurrens på svenska bolånemarknaden och är en stark bidragande orsak till att tradtionella banker tvingas effektivisera sina bolåneprocesser.

Sammanfattning

SBAB är ett bra val om du ska låna upp till 85 % av bostadens värde. Avanza är ett bra val om du vill sänka dina befintliga bolånekostander och ska låna max upp till 60 % av bostadens värde. Med Avanza och SBAB:s gröna bolån kan du få låga 1,24 % i rörlig ränta.

Pontus Levén

Ekonom bosatt i Göteborg. Egenföretagare som vill hjälpa andra att påbörja sin resa mot ekonomisk frihet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts